UNIKAMA JALIN KERJASAMA DENGAN 4 PERGURUAN TINGGI MALAYSIA

IMG_8983a

UNIKAMA saat ini sedang gencar dalam melaksanakan kerja sama dengan beberapa perguruan tinggi ASEAN. Salah satunya, Malaysia yakni Universiti Malaysia Trengganu, Universiti Sultan Zainal Abidin,Univesiti Utara Malasia dan Universiti Sains Malaysia.

“Pada era masyarakat ekonomi asea (MEA) yang sekarang ini di berbagai bidang dibutuhkan tenaga ahli yang berkualitas, mahasiswa juga bisa dan mampu bersaing dalam tantangan global,” ujar rektor Unikama Dr. Pieter Sahertian, M.Si saat menjelaskan tujuan kunjungan kerjasama dalam menghadapi MEA.

Selain itu, juga dilakukan Memorandum of Understanding (MoU) dengan Programme Chair, Dr. Nor Hayati Sa’at beserta stafnya. Kemudian dilanjutkan menuju Universiti Sultan Zainal Abidin (UnisZa) Trengganu, Malaysia, tambah rektor. Unikama juga mendatangi Vice Chancellor UnisZa, dalam ragka pertukaran mahasiswa dan dosen guna pengembangan kerjasama.

Universiti Utara Malaysia (UUM), Kedah, Malaysia, juga menemui Vice Chancellor UUM, Timbalan Naib, Counselor, Prof. Madya Dr. Abdul Malek Haji Abdul Karim. Setelah itu, melakukan MoU dengan School of Accountancy, UUM dan bertemu Dekan Prof. Dr. Kamil Md Idris yang dilanjutkan menuju School of Government and International Studies, UUM yang diterima dekan UUM, Dr. Zaherudin Ohman.

School of Management Universiti Sains Malaysia (USM) juga dikunjungi. Selain itu, kunjungan ke School of Educational Studies, disambut Dekan Dr. Hairul Nizam Ismail. Kunjungan akhir di Vice Chancellor Universiti Sains Malaysia yang disambut langsung oleh Prof. Dato’ Omar Osman, dan Center for Policy Research and International Studies, Chairman Prof. Madya Reevany Bustami.

“Kerjasama yang disepakati ini akan langsung menyentuh pada mahasiswa dan dosen,” ujar Rektor Unikama. Selain itu, Mahasiswa akan dilakukan program Student Mobility, pembelajaran bahasa Inggris singkat di Malaysia. Sedangkan untuk dosen, MoU Mencakup kerjasama collaborative research, studi lanjut, konferensi dan seminar international serta examiner untuk thesis mahasiswa Malaysia.